Home Sezon 2013 Squall line văzut din Cluj – 19 Martie 2013

Squall line văzut din Cluj – 19 Martie 2013

0

Ieri, la Cluj, am avut parte de un ghinion destul de mare. Prognozele de dimineață: codul 1 dat de ESTOFEX și, mai tarziu, linia de furtuni care a traversat toată Câmpia de Vest, au fost semne  ce indicau faptul că și în Cluj o să putem vedea măcar un shelf fain, câteva fulgere sau măcar nori interesanți.
Din păcate, am ajuns să il înteleg pe cel din imaginea aceasta:

În jurul orei 13:00 (12:00 UTC) squall-line-ul dezvoltat în vestul României arata foarte bine, era în partea vestică a Munților Apuseni, activitatea electrică era tot mai intensă și pe radar a ajuns până la reflectivități roșii.

La ora 13:20 (12:20 UTC) am ajuns în locul de observație, dar am văzut pe Blitzortung că fulgerele au scăzut mult în frecvență și se părea că sistemul convectiv era în faza finală, lucru concretizat prin aversa moderată de ploaie și cele câteva intensificări ale vântului, care au fost în Cluj Napoca la trecerea liniei de furtuni.

satlit

* Dați click pe imagine pentru mărire.

Acesta este timelapse-ul cu sistemul care se apropia:

[youtube=http://youtu.be/4PViEBq0f9U]

Cu toate că până acum nu am avut parte de condiții foarte bune pentru dezvoltarea unor furtuni organizate, putem considera că sezonul de furtuni de anul acesta a început foarte bine.
Călin N.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*