Home Sezon 2013 Furtuni din 20 Mai 2013, Cluj Napoca

Furtuni din 20 Mai 2013, Cluj Napoca

0

Dupa o perioadă destul de îndelungată fără nimic interesant, zilele trecute am avut, într-un final, parte de câteva furtuni și în Cluj Napoca.
Începînd de duminică, 19 mai, au fost unele semne că se va schimba situația. În jur de ora locală 10 au apărut primele cumulizari deasupra Dealului Feleac (prima parte a timelapse-ului de de mai jos).

La 11:20, deja un cumulonimbus se dezvoltase în același loc.

IMGP9121

IMGP9126

După aproximativ 20 de minute mai târziu se putea observa un updraft destul de puternic. Din păcate, cumulizarea nu a fost destul de puternică penru învinge vântul din altitudine și după câteva ore s-a disipat.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Yet_fj47bus]

Luni, 20 mai, situatia s-a schimbat putin şi am avut parte de instabilitate destulă, dar şi de forfecare. Partea proastă a constat în faptul că a fost vânt prea puternic, mai ales în altitudine. Cu toate acestea, o serie de celule intense s-au dezvoltat, una dintre ele bănuim că ar fi fost supercelulă.
Iniţierea celulelor a avut loc tot pe zona nord-estică a Apusenilor și direcția lor de deplasare a fost spre nord- est.
În Cluj Napoca am reuşit să filmez câteva elemente ale furtunilor, dintre care  o trena de cumulizare joasă ce aduce foarte mult a wall-cloud. Nu am observat nici un fel de rotaţie a furtunii, deşi ulterior furtuna văzută din Cluj a deviat spre dreapta şi a căpătat structura clasică de celulă pe radar şi imaginile satelitare.

DSCN0347

Culoarea verzuie a norilor a apărut din cauza balansului la alb setat greșit, deși ar fi fost genial sa fie asta culoarea lor 😀

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PNe2FzAS678]

Călin N.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*