Home Sezon 2013 Ieşire pe teren – 26 Mai 2013, Cluj Napoca – Jucu

Ieşire pe teren – 26 Mai 2013, Cluj Napoca – Jucu

0

Chiar dacă de la început am fost conștienți (eu și Ștefan) că suprize foarte mari nu pot apărea, SDS-ul (Supercell Deprivation Sindrom), poate chiar și TDS-ul (Thunder Deprivation Sindrom) sau CDS (Cumulonimbus Deprivation Sindrom), forfecarea bună și puţină instabilitate existentă, ne-a motivat să încercăm o ieșire pe teren.
Povestea zilei de sâmbătă 26 Mai începe ceva mai devreme, în jur de 09:00 UTC (11 ora locală), când o celulă convectivă deja traversa Clujul:

IMGP9416

IMGP9406

[youtube=http://youtu.be/MYq3UEftXoU]

Mai târziu, pe la ora locală 14, îl căutam prin centrul Clujului pe Vali, șoferul nostru din acea zi (pe calea asta vrem să îi și mulțumim lui Vali).

Având totuși în spate un Cod 1 de la Estofex, am hotărât că mergem undeva la est de oraș, pentru a putea observa eventualele celule ce se pot iniția pe partea nordică a Apusenilor.
Încă dinainte să ieșim din oraș, am văzut o serie de cumulizări cu baze foarte joase, care erau foarte spectaculoase în aerul curat de după prima furtună. Din păcate, acestea nu au avut suficientă forță să învingă vântul puternic din altitudine.

IMGP9428

Pe raza localității Jucu am ieșit de pe drumul național și am găsit un loc bun de observație pe un drum lateral. La est de acest loc au început să apară câteva baze de inflow a unor celule. Spre surprinderea noastră, aceste baze au fost aproape staționare, ceea ce ne-a mirat putin, având în vedere jet stream-ul de deasupra ţării noastre.DSC_0066_stitch

DSC_0061

DSC_0041

Am avut parte de câteva formațiuni interesante în zona de intrare a aerului în celule, însă lipsa unor tunete sau fulgere a întărit ideea că aceste celule nu o sa învingă forfecarea.

[youtube=http://youtu.be/8e60zoOeK6A]

În final, ploaia ne-a împins în mașină și ne-am retras spre Cluj.

Pentru a nu încheia ziua aşa, am hotărât să fugim până pe Dealul Feleacului pentru a putea observa o altă linie de celule convective ce se apropiau de noi.
Nu am regretat decizia asta, deoarece odată ajunse deasupra culoarului Someșului, celulele au dezvoltat niște baze foarte frumoase, cu toate că nu era nimic sever.

DSC_0253

DSC_0249

DSC_0246

DSC_0241

DSC_0270

[youtube=http://youtu.be/jn4IY1eqxDc]

Duminică, 21 Mai, încă am mai avut parte de câteva celule convective, deși temperatura afară era doar în jur de 15 grade.
Situația din ziua precedentă se repeta, forfecare buna, instabilitate moderata și inițiere pe nordul Apusenilor.

[youtube=http://youtu.be/7w5uUPoUk2w]

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*