Home Prognoze Prognoza – 23.08.2014

Prognoza – 23.08.2014

0

fcst_2014082300

 

Prognoza valabila pentru ziua de 23.08.2014.

A fost instituit cod 1 de furtuni, rafale de vant puternice si risc de inundatii de tip “flash” pentru tot teritoriul Romaniei, cod 2 pentru treimea nord-vestica si treimea sudica a tarii in special pt. furtuni, rafale puternice de vant, grindina de dimensiuni medii si risc de inundatii de tip “flash” si un cod 2/3 pentru zona de campie si deluroasa din Oltenia si Muntenia, pentru rafale puternice de vant, cantitati de precipitatii ce pot cumula peste 40 mm, grindina de dimensiuni medii/mari si tornade.

Context sinoptic:

In partea centrala a europei este prezent un talveg depresionar ce ve genera instabilitate atmosferica accentuata peste statele balcanice.

Fenomene meteorologice asociate:

Influenta talvegului depresionar este asteptata sa se manifeste in orele dupa-amiezii si serii in zona Romaniei, beneficiind de umiditate ridicata in toate nivelurile troposferei, cat si puncte de roua de peste 16 grade in arealele situate sub influenta codului 2. Parametrii convectivi sunt favorabili, CAPE avand valori intre 500 si 2000 J/Kg (valorile cele mai mari vor fi in Oltenia si Muntenia) si LIFTED avand valori sub -4 grade kelvin in majoritatea zonelor si local sub -6 grade in arealele aflate sub cod 2. Forfecarea de vant prezenta pe toata coloana de aer si avand valori de peste 12-15 m/s pe arii extinse mai ales in orele serii va favoriza organizarea celulelor in sisteme convective mezoscalare si chiar structuri de tip “bow echo”, accentuand riscul de aparitie a tornadelor, mai ales in zona aflata sub incidenta codului 2/3, zona unde dimensiunea grindinei va fi mare. Datorita continutului ridicat de apa precipitabila, exista riscul ca izolat cantitatile de precipitatii sa fie foarte mari si posibil sa se produca inundatii de tip “flash”, in toata zona aflata sub incidenta codului 2.

Desfasurarea evenimentelor:

Inca din timpul dupa-amiezii, in Muntenia si Oltenia este posibil sa se initieze furtuni, insa pericolul apare abia spre seara, cand in Serbia si Ungaria furtunile se vor organiza intr-un sistem convectiv mezoscalar plasat pe linia de convergenta a talvegului, urmand ca apoi sa intre in tara prin Banat si Crisana. Din acest moment, este foarte probabil ca sistemul sa se divida, o parte sa migreze prin Crisana in Transilvania, si cealalta jumatate sa se amplifice orografic peste Muntii Banatului si sa migreze in Oltenia si Muntenia sub forma unui sistem convectiv de tip SQUALL LINE, care poate prezenta caracteristici de BOW ECHO, riscul de tornade fiind cel mai mare la extremitatile sudice si nordice ale acestuia. Chiar daca soarele va apune, pericolul nu se va diminua, furtunile dezvoltandu-se in continuare, migrand catre est.

Incertitudini:

Exita o incertitudine mare legata de timpul cand va intra talvegul la noi in tara, putand avea repercusiuni asupra intensitatii fenomenelor si intr-o mai mica masura asupra zonelor afectate.

Prognoza realizata de catre Oana Liviu.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*