Home Sezon 2012 Primele furtuni din anul 2012

Primele furtuni din anul 2012

1

Primele semne ale sezonului de furtuni din acest an au fost vizibile pe cer în 30 martie, 5 și 6 aprilie. Pentru toate aceste zile, condițiile necesare pentru dezvoltarea furtunilor au fost la limită, însă niște multicelule au putut fi văzute pe teritoriul României.

La Oradea, colegul nostru ,Zoli, a pozat în data de 30 Martie o celulă convectivă, care a lăsat precipitații deasupra orasului.

În data de 5 Aprilie 2012, a fost emis primul Cod 1 de furtuni pe teritoriul României de către ESTOFEX. Din păcate, acest mult așteptat cod 1 nu a s-a ridicat la înălțimea așteptărilor noastre. Răzvan a filmat dezvoltarea a doi nori cumulonimbus lângă Făget, jud. Timiș, iar eu și Ștefan, deși am iesit pe un deal lângă Cluj-Napoca, nu am observat decât câțiva cumuluși și mult cer senin.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=A6Y5MJHlTyQ]

Timelapse cu nori cumulonimbus lângă Făget

Pe dealul Tăietura Turcului în Cluj Napoca

Ieri, 6 Aprilie,  colegul nostru ,Gabi, ne-a spus că în Deva o furtuna a lăsat o cantitate de peste 20 mm de precipitații și s-au observat multe descărcări electrice.

Noi consideram că acesta ar fi începutul sezonului de furtuni pentru anul 2012 și sperăm că, desi nu au fost niște furtuni severe, de acum înainte să avem cât mai multe oportunităti anul acesta de a ne urmări această pasiune pentru meteorologia severă.

Călin N.

Comment(1)

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*