Home Sezon 2012 9 – 10 Iunie 2012 – Furtunile din Cluj Napoca

9 – 10 Iunie 2012 – Furtunile din Cluj Napoca

0

Cu câteva zile înainte de acest weekend, modelele de prognoză au reușit să schițeze o situație foarte interesantă cu parametri aproape perfecți pentru dezvoltarea furtunilor severe. Din fericire pentru noi, prognoza s-a menținut și în zilele de 9 și 10 iunie în partea de vest a României, iar în Transilvania au fost înregistrate valori de peste 3000 J/kg, o forfecare liniară de 15 – 20 m/s ,dar și forfecare direcțională și umiditate suficientă pentru a alimenta furtunile mult așteptate. Sâmbătă , deși nu eram foarte sigur dacă o să apară forcing-ul necesar inițierii furtunilor, jud. Cluj a avut noroc și undeva între Cluj Napoca și Turda a apărut un punct de convergență, care a dus la formarea unei supercelule destul de serioase. În zona aeroportului din Cluj Napoca am reușit să realizez câteva fotografii, filmări și timelaps-uri cu updraft-ul celulei, în timp ce se apropia de oraș.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZTyE-GH7hRY]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2Xk6ANloA-k]

În timpul nopții, o linie de furtuni a traversat vestul și nordul Transilvaniei. În Cluj-Napoca am avut parte de o serie interesantă de fulgere, care cădeau la fiecare secundă, urmate de  ploaie torențială.

Ziua mult asteptată de duminică nu a fost chiar atât de bine “văzută” de modelele de prognoză. Până când am vazut prognozele de duminica de la 00 Z, eram convins că în Ungaria și  în partea de nord-vest a țării, de-a lungul graniței, o sa fie o serie de furtuni severe. Însă, la rularea de dimineață nici un model nu punea precipitații în acea zonă, iar cu toate că restul parametrilor au fost potriviți, nu am putut determina o sursă de inițiere decât destul de târziu, spre seară. Împreună cu Zoli am avut de luat o decizie grea și am renuntat la ideea de a mai merge cu mașina spre Oradea în așteptarea furtunilor. Pe mai multe modele de prognoză am observat că exista un punct de convergenta aproape de suprafață, undeva în nordul Apusenilor, în zona Huedin. De data aceasta modelele au nimerit zona și aproximativ pe la ora 15:00 am observat că un cumulonimbus imens a început să se dezvolte la nord-est de Cluj Napoca.

Primul timelaps a fost realizat în timp ce mă pregăteam să ies pe teren.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=r7rWpXGqQBs]

Neavând altă soluție în acel moment, am ales o variantă mai putin obișnuită , pe care nu o recomand nimănui. Am urmărit furtunile cu motocicleta, plecând pe E 81 spre Zalău. Ghidat prin telefon de Liviu si de updfraft-urile furtunilor, am observat că imediat după Comuna Mihăiești, jud. Cluj, am fost prins între două celule convective. Cea din față era deja destul de departe, însă cea din spate se apropia destul de repede.

Înainte de comuna Topa Mică drumul se orientează spre nord-vest, iar furtunile, având o direcție de deplasare de la nord la sud, au trecut foarte aproape de punctul de observație găsit de mine( granița dintre județul Sălaj și județul Cluj).

După ce am trecut în jud. Sălaj am avut o perspectivă foarte bună asupra celulei din fața mea, care încă era destul de activă.

Chiar înainte de de localitatea Sâncraiul Alamsului, am observat o intensificare a celulei și ma aflam chiar în fața unui updraft foarte intens.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GfINVOq2bRg]

După mai bine de jumatate de oră de spectacol, am pornit înapoi spre Cluj Napoca, alergat de piciorul de ploaie al celulei  pe care o observasem puțin mai devreme. Direcția furtunilor s-a schimbat și o linie care se întindea peste toți Apusenii se deplasa spre nord-est. Semtimentul  pe care îl trăiesti în momentul în care, gonind cu motorul vezi în oglinzile retrovizoare doar o perdea de ploie și multe fulgere, este unic.

Linia de front a ajuns în Cluj Napoca cu puțin în urma mea, lăsând cantități mari de precipitații si foarte multe descărcări electrice.

Nici după ce s-a întunecat, linia de furtuni nu scăzut în intensitate și am reușit să mai fac câteva poze cu fulgerele ce brăzadau cerul din Cluj Napoca.

Călin N.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*