Home Sezon 2012 10 iunie 2012 – Resita

10 iunie 2012 – Resita

1

Pe parcursul zilei de 10 iunie, vremea a fost in general frumoasa si calda, in contrast cu ce s-a intamplat in nord-vestul tarii.
Cand au inceput sa se formeze celule si in Banat ele se formau mai mult in partea nord-vestica a Resitei. :


Intre timp s-au format celule in partea de sud est a Serbiei care se indreptau spre Resita, dar nu au avut destula putere sa escaladeze Muntii Banatului. Dupa ceva timp, s-a format o celula foarte puternica in partea de sud a judetului Caras-Severin :

Aceasta celula a intrat la mine in zona cu “spatele”, si am putut capta niste nori mammatus. Totodata, a inceput sa aibe loc un fenomen mai aparte, si anume a aparut un curent foehnizat ce cobora adiabatic de pe Muntii Aninei si Muntii Dognecei. Acest curent, pe langa ca a mentinut temperatura ridicata, a generat niste formatiuni noroase mai ciudate si din cauza temperaturii crescute de catre foehn, precipitatiile se evaporau putin mai jos de baza norilor si generau umiditate, care a fost ridicata in altitudine de aerul foehnizat aflat in ascendenta rapida datorita CAPE-ului mare si temperatura mediului ambiant ce se afla in continua scadere :


Furtuna ce a urmat a fost foarte puternica si a generat precipitatii abundente si grindina inspre Semenic. Au avut loc fenomene orajoase reprezentate de descarcari electrice CG+/- foarte frecvente. Am incercat sa pozez trasnetele, dar decat ultima poza a iesit foarte fain :

In concluzie, am aflat ca nu trebuie subestimata niciodata o valoare atat de mare a indicilor de instabilitate si in aceste momente modelele regionale pot interpreta gresit datele de intrare.

Liviu O.

Comment(1)

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*