Home Sezon 2012 Supercelula de la Oradea din 28 Iunie 2012 – partea a II-a

Supercelula de la Oradea din 28 Iunie 2012 – partea a II-a

2

Supercelula venea înglobată într-o masă de nori, deci inițial nu se vedea mare lucru. Nici pe satelit (sat24) nu s-a văzut prea mult, chiar nimic. Inițial am ieșit pe podul meu preferat, dar acolo am văzut că celula se îndrepta fix spre Oradea. Din pacate, aerul nu era prea curat și clar, astfel spre NV (de unde venea celula) am văzut doar nori mai întunecați, fără structură. După circa 15 minute, am observat ceva în depărtare, care semăna mult cu un shelf cloud, dar foarte departe.  După 2-3 minute a dispărut…Totuși, am decis să mă retrag într-un bloc mare, cu 10 etaje, cu vizibilitate foarte bună spre N și să aștept de acolo furtuna. Se pare că am luat decizia cea mai bună! Cunoscând parametrii convectivi nu prea buni (mai ales labilitate foarte mică), inițial nu m-am așteptat la  mare lucru. Știind că forfecarea era de aprox. 15-18 m/s, totuși am sperat să prind ceva structuri mai fotogene, preferabil cu shelf cloud. Odată cu sosirea celulei se întuneca din ce în ce mai mult. Atunci am observat din nou acel shelf cloud, dar tot la mare distanță. Între timp, am studiat direcția sistemului. După imaginile radar și după  satelit, sistemul venea direct spre mine, dar eu am vazut clar că direcția celulelor s-a schimbat putin în NNV-ESE în loc de NV-SE. Astfel, am realizat că orice va veni, probabil va ocoli orașul spre N-NE. Încet-încet am observat ceva structuri mai bine dezvoltate, iar după doar 2-3 minute a apărut structura supercelulei:

Am crezut că nu văd bine, dar lângă shelf cloud am observat o structură de nor, care avea forma de nor zid (wall cloud). Stiind parametrii convectivi, mai ales prezența forfecării, am realizat că sunt  față-n față cu o supercelulă clasică! 😀 Am reușit  să fac doar o singură poză mai apropiată de wall cloud-ul, dar cred că se vede bine structura clasică de “plug”:

După doar câteva minute, wall cloud-ul a dispărut (probabil a fost acoperit de cortina de precipitații). Supercelula a venit cu o structură impresionantă, cu un shelf cloud imens și spectaculos:

Văzând cu ce structură brutală vine supercelula, am pus și Samsung-ul la filmat. Între timp, am facut poze cu telefonul mobil (pe care ați văzut mai devreme). Filmarea de calitatea cea mai bună (HD) a fost realizată cu noul Sony, deci cele mai reușite poze capturate provin de aici. Sony are un obiectiv wide angle de 24 mm în mod foto și de 25 mm în mod video, deci cuprinde un unghi mult mai mare decât celelalte rable. Dar nici la Sony n-a intrat toată structura în cadru:
Din păcate (sau din fericre?), supercelula ne-a ocolit cu doar 10 km, spre NE. Când a trecut pe lângă oraș, din celulă a coborât un gust front lateral, foarte rece. Probabil că era și gheață în celulă… În condițiile de labilitate foarte scăzută, supercelula nu a rezistat prea mult. Deja și lângă Oradea s-au văzut semne vizibile de slăbire.  Pe radare s-a văzut foarte binefaptul că după ce a trecut de Oradea, ecoul rosu de pana atunci, s-a transformat in ecou galben-verzui. Sistemul însă și-a continuat drumul spre SE, parcurgând distanțe mari, ajungând chiar lângă Sibiu, unde lovindu-se de munți, a dispărut complet…

În mod foarte ciudat, nu au fost fulgere în supercelulă, poate doar 2-3 . Nici tunete, nici vânturi considerabile (în afară de gust), doar nori foarte spectaculoși și fotogenici. Până acum, în cei 3-4 ani de “storm chasing” activ, nu am reușit să prind nici o supercelulă.  Am fost la timpul potrivit la locul potrivit. După atâtea ghinioane în lanț, mai tre’ să am și puțin noroc. :) Dar de fapt și acum am fost ocolit de furtuni, numai că acum am avut parte de un spectacol inedit! Zonele cele mai afectate au fost comunele Biharia și Cetariu, dar nu am citit despre distrugeri sau pagube, deci probabil nu a fost grindină prea mare, nici vijelie. Am și imaginile  radar INMH (ANM) și OMSZ din perioada evenimentelor. În dimineața respectivă am făcut o prognoză pe Facebook, unde am dat 5-10% șansa să avem supercelulă în NV, dar atunci încă nu am știut ca fix lângă mine va fi… Mă bucură și faptul că, în ultima vreme, prognozele mele se adeveresc cu o rată de peste 50-60%. Bineînteles  că apar unele situații, când modelele “prind” mai bine lucrurile, dar în ultima vreme am avut parte și de greșeli imense (epic fail).

Văd ce reușesc cu videoclipurile. Nu am renunțat încă, deci sper să reusesc totuși ceva, dar habar n-am când… Până atunci toate cele bune! :)

Cu stimă,

zOLi

Comment(2)

  1. Diferentele dintre o celula simpla si o supercelula tine de modul in care este organizata structura interna a acesteia. Detalii despre structura unei celule pot fi vazute pe imaginile satelitare si pe imaginile radar. Asa ne putem da seama ce tip ce celula a fost.
   Nu o sa intru aici in detalii, dar recomand sa arunci o privire pe site-ul MetEd la articolul “Principles of Convection I: Buoyancy and CAPE”, iar mai apoi si pe celelalte doua articole din categoriea “Principles of Convection.”
   Aici ai un link catre primul articol:
   https://www.meted.ucar.edu/training_module.php?id=16

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*