Home Sezon 2012 Iesire pe teren Cluj Napoca – Dej 15 Iulie 2012

Iesire pe teren Cluj Napoca – Dej 15 Iulie 2012

1

Pentru ziua de 15 iulie 2012, modelele au aratat parametri foarte buni pentru formarea supercelulelor: labilitate mare (1500-2000 J/kg), forfecare de 22-25 m/s și un jet înalt. Din păcate, modelele nu au dat locul precipitațiilor, doar ceva zone de convergență. Estofex a emis cod maxim, de nivel 3, pentru grindină foarte mare, vijelii de peste 100 km/h și precipitații abundente. Însă, s-a dovedit din nou că Estofexul nu este pe culmea situațiilor în 2012, motiv pentru care, ulterior nivelul 3 a fost retrogradat la nivelul 2. Avertizarea viza NV-ul și nordul României, adică nordul Transilvaniei, zona Maramureș și nordul Moldovei. În dimineața zilei de duminică (15.07.2012), m-a sunat Călin că ar fi indicat o iețire pe teren. Repede m-am pregătit și am reușit să-l ajung trenul spre Cluj (în ultima clipă). Aici m-am întâlnit cu Călin și am discutat situația. Am vizat 2 zone unde pot fi evenimente: 1.) zona Silvașu de Câmpie, pentru a prinde eventualele furtuni inițiate în zona Deva – Alba Iulia și 2.)zona Dej, pentru a prinde furtunile apărute pe Munții Apuseni. După câteva minute bune de discuții, ne-am hotărât pe varianta 2, adică zona Dej. Aici aveam drumuri mult mai bune și aveam 3 direcții de deplasare pentru eventualele modificări în evoluția vremii. După 13:30 am părăsit Apahida. Vremea era înnourată și foarte caldă. În zona Răscruci am observat o inițiere puternică, spre NV de noi. Ne-am oprit și repede ne-am dat seama că fix pe langă noi a început o inițiere foarte puternică:Echipa RoMetEx în acțiune:

Am fost prinși nepregătiți, deci nu prea am reușit să facem poze bune. Călin descrie mai exact ce am vazut atunci. Au fost câteva trăsnete apropiate, unul la doar 600-700 m de noi. Când am văzut că vine cortina de precipitații foarte abundenta,

am decis să părăsim zona și să mergem mai departe spre Dej. Între timp, furtuna gonea după noi:

Din când în când, ne-am oprit să mai facem câteva poze și filmări:

Furtuna ne-a ajuns din urma și pentru câteva minute am avut parte de o aversă abundentă. Însă, din ferecire, fără grindină și vănt. Ne-am oprit și am stat în mașină. După aprox. 15 minute, furtuna a părăsit zona:

Furtuna care ne-a părăsit, s-a format în zona Clujului, s-a dezvoltat fix peste noi, iar părăsindu-ne pe noi spre NE, s-a transformat într-un sistem de furtuni, care a trecut munții și a ajuns în nordul Moldovei, după care a părăsit țara. După furtună, s-a facut din nou senin și cald. Am decis să continuăm drumul spre Dej. Între timp, am verificat modelele:

Din pacate, dupa furtuna care a trecut prin zonă, nu mai veneau alte furtuni. Au trecut vreo 2-3 ore fără evenimente importante. Între timp, am ajuns în Dej, unde am vizitat gara Dej Călători și centrul orașului (am cumpărat mâncare și apă). După ora 17:00, am ieșit din Dej și ne-am oprit lângă Caseiu (la aprox. 5 km spre NV de Dej). Aici am intrat în discuții cu Călin despre furtuni și stormchasing în general. Între timp, vremea se menținea senină, fără semne de convecții. A trecut și ora 18:00, cand spre sud, am observat un cumulonimbus (Cb) în plină dezvoltare, cu overshooting top clar vizibil. Am decis să urmărim această celulă. Am revenint în Dej, de unde am luat-o spre Bistrița. Între timp, ne-am oprit să facem câteva poze cu celula:

Au urmat câteva minute de “stormchasing” adevărat! :) Am urmărit celula până la Beclean… Celula avea o structură foarte dezvoltată:

Probabil era o supercelula solitară. Din pacate, viteza celulei era prea mare ca să o putem prinde. După Beclean, am decis să ne oprim și să ne întoarcem înapoi. Între timp, celula a trecut la N de Reghin, la vreo 50 km, spre SE de noi. La ora 19:00 am pornit înapoi spre Cluj. În mașină discutam de avertizarea total greșită Estofex-ului și de situația din ziua respectivă. Am văzut pe radare că atât primele celule, cât și această celulă, au trecut fix pe lângă Silvașu de Câmpie. Deci, dacă mergeam în zona respectivă prindeam și prima inițiere, dar și celula de după-masă! Înainte de Dej, am văzut câteva încercări slabe de cumulizări, însă forfecarea prea mare a distrus foarte repede acendența, adică partea superioară a norilor Cumulus mediocris, practic fiind “suflate” de vânturile de forfecare prea mari:

Între timp, am ținut legătura cu Liviu, care ne-a informat că sunt câteva celule noi în zona vestică a țării, undeva în Banat. Atunci i-am spus lui Călin, ca sunt șanse mari să prindem aceste celule in zona Clujului. Adică eu eram aproape sigur că ziua încă nu s-a terminat și  că vom mai vedea furtuni! :) Însă, planurile noastre au fost puțin schimbate, când în jurul orei 19:30, la ieșirea din Dej s-a întâmplat un eveniment neprevăzut și nedorit. Am întâmpinat niște probleme la mașină, motiv pentru care am rămas blocați câteva ore undeva între Dej și Gherla. După ora 20:00, au inceput să apară nori intunecați si am auzit  câteva tunete slabe. Prima furtună a trecut mai departe de noi.

Însă, dinspre SV, s-au apropiat celule mult mai dezvoltate:


S-a întunecat treptat și au apărut primele fulgere îndepărtate. Celula era probabil o supercelulă, dar era deja prea întuneric. Totuși, mi se pare ca avea un wall cloud și structura supercelulară (de fapt, în condițiile respective, majoritatea celulelor erau probabil supercelule). Activitatea de fulgere creștea treptat și au apărut  primele tunete slabe. Am început să filmez, iar fulgerele nu au întârziat să apară. Am prins multe fulgere, care încet-încet, se apropiau de mine:

(fulger prins încă după -amiază)

Furtuna a fost relativ intensă, cu trăsnete spectaculoase și apropiate. Din fericire, nucleul celulei a trecut la vreo 4-5 de mine. Furtuna a generat o aversă slabă, după care a părăsit zona… Furtuna am filmat-o cu 2 aparate în 2 direcții:

Ultimele fulgere erau cele mai apropiate și mai puternice. În doar câteva sutimi de secundă, au fost vreo 3-4 trăsnete puternice, la o distanță de aprox. doar 1 km de noi! Din păcate, aceste trăsnete au fost foarte scurte, din acest motiv aparatura nu prea a prins nimic… Mai târziu au venit încă câteva furtuni în zonă, dar din păcate, nici una nu s-a apropiat suficient de noi. Aproape toată seara a fulgerat prin zonă, majoritatea fulgerelor fiind nor-nor, în general la distante mai mari (celulele se mișcau la aprox. 20-50 km de noi). La miezul nopții a fulgerat încă slab… Am ajuns înapoi în Cluj doar după miezul nopții. Astfel a decurs prima ieșire oficială pe teren a asociației RoMetEx, în sezonul convectiv 2012!

Zoli

Comment(1)

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*