Home Sezon 2012 25 Iulie 2012 – Evenimente convective din vestul Romaniei

25 Iulie 2012 – Evenimente convective din vestul Romaniei

0

În ziua de 25 iulie 2012, erau așteptate evenimente importante în treimea vestică a țării! Cu această ocazie, am emis o prognoză și o avertizare neoficială detailată, care a fost destul de precisă.

În vestul și sud-vestul țării au fost evenimente încă de la orele prânzului, însă la mine (în Oradea), nu era absolut nimic. Toată ziua am avut parte de vreme însorită și foarte caldă. Aerul era plin de umezeală (RH ridicat), deci căldura era și mai greu de suportat… După-amiază, spre NV, la doar 25 km de mine (în Ungaria), s-a format un sistem foarte masiv de furtuni, în care probabil erau și supercelule. Mai târziu, au apărut celule și pe munții Apuseni. Spre seară deja erau peste tot celule, numai la mine nu. În fiecare 10-15 minute, m-am uitat pe site-ul Blitzortung, să văd unde au apărut celule noi, cu fulgere. După cină m-am uitat din nou și am observat câteva fulgere noi, la vreo 30-40 km distanță, spre SE de mine. Am așteptat încă 10 minute, iar când era sigur că semnele de plusuri albe (fulgerele noi) au început să se înmulțească pe harta de fulgere, m-am urcat repede într-un bloc, de unde am vizibilitate bună spre orizontul SE-S-SV. Din păcate, fix eram după apusul de soare și deja a început să se lase întunericul. Dar totuși am observat ceva structuri de nori spectaculoase, tipic multicelulare. Probabil era vorba de un squall line de dimensiuni mai mici și de scurtă durată. Activitatea de fulgere era impresionantă! Inițial, în general erau doar fulgere nor-nor, dar peste scurt timp au apărut primele trăsnete la vreo 25-30 km de mine. Cum s-a întunecat treptat, trăsnetele deveneau tot mai vizibile și mai apropiate. Am început să filmez. Din păcate, încă era prea multă lumină să încerc poze cu fulgere, deci toate cele 3 aparate au filmat… Sistemul multicelular s-a dezvoltat treptat, astfel au început să domine trăsnetele, care erau din ce în ce mai numeroase și mai puternice (luminoase). După aprox. 10 minute, a început un show extraordinar de trăsnete multiple, cu 2, 3, dar uneori chiar 4 trăsnete deodată! Furtuna a sosit foarte lent, astfel timp de vreo 10-15 minute au fost doar trăsnete, fără precipitații. Am prins sute de trăsnete, din care acum vă prezint doar cele mai spectaculoase! Încep cu fulgerele prinse de videocamera veche Panasonic:Aceste trăsnete se pot vedea și pe următorul montaj scurt, filmat cu camera video Panasonic:

http://www.youtube.com/watch?v=tPRDy-oJIQc

Multe trăsnete erau foarte luminoase și extrem de scurte. Au fost trăsnete, care se vedeau doar pe un singur cadru (adică 1/25 secundă), dar și atunci doar ca o lumină puternică. Următoarele poze au fost capturate din filmările făcute de compactul Samsung:

Am filmat și cu noul Sony și din fericire, am reușit să prind câteva trăsnete și în FullHD (dar pozele sunt încărcate doar în rezoluția de 1024x576p):


Foarte multe trăsnete erau atât de luminoase, încât pe filmare nu se vede doar o lumină puternică. Eu  afară am văzut aproape fiecare trăsnet,la unele chiar m-am uitat direct. Pe retina mea am văzut lumina puternică și după fulger… Majoritatea fulgerelor erau la 10-15 km, doar ultimele erau la 5-6 km. Și cel mai apropiat trăsnet era la 3-4 km… Cănd a sosit aversa de ploaie, fulgerele s-au slăbit mult. Aproape au dispărut complet. După Oradea, spre NV, sistemul a căpătat din nou putere si s-au văzut fulgere în spatele meu, încă vreo 15-20 minute… Dar pe radare s-au văzut deja următoarele celule înspre sud, deci am decis să rămân acolo sus. Între timp, mai erau averse scurte, cu câteva fulgere nor-nor, dar evenimentele importante veneau dinspre SV. Primele fulgere le-am observat încă din momentul când sistemul era la vreo 40-50 km de mine. S-au văzut căteva trăsnete la mare distanță și fulgerele din nicovala sistemului, care s-a apropiat foarte încet. În jurul orei 00:30, trăsnetele erau mult mai apropiate, dar încă era nevoie de zoom:


Când am văzut că activitatea de fulgere crește, am încercat să fac câteva poze cu fulgere. După zeci de poze fără fulgere prinse, în sfârșit, au început să apare și trăsnete pe poze:
Activitatea electrică creștea vizibil, însă din păcate -fiind deja noapte- majoritatea fulgerelor ereau fulgere nor-nor, dar din când în când, au apărut și câteva trăsnete spectaculoase:


Furtuna a ajuns la mine după ora 01:00 și a început un spectacol foarte intens de fulgere! Fulgera în toate direcțiile și aproape în fiecare secundă. Din păcate, aceste fulgere erau în 99% fulgere CC (nor-nor). Dar totuși am continuat să pozez. Pe majoritatea pozelor se vedeau doar lumini, nereușind să prind nici un fulger. Dar deodată, spre SE au apărut câteva trăsnete spectaculoase și apropiate, din care am reușit să prind 3-4, ultimul fiind extrem de puternic și luminos:Acest ultim trăsnet spectaculos era poate cel mai apropiat dintre toate fulgerele (era la aprox. 3-4 km de mine). Încă a mai fulgerat câteva zeci de minute bune, însă a sosit aversa de ploaie, astfel am reușit să mai prind doar 2-3 fulgere, ascunse în cortina de precipitații:

Încă a fulgerat mult, dar mai slab și în spatele meu. După ora 02:00, mai venea un sistem plin cu fulgere (dinspre SV), însă fiind deja noaptea târziu, plus ajungând în zone unde erau deja furtuni intense, probabil nu mai avea CAPE suficient și deodată furtuna s-a slăbit foarte mult, exact când a ajuns în zona din care a pornit prima furtună spectaculoasă. Cam astea au fost evenimentele din seara/noaptea respectivă. :)

Din acest ciclon de înălțime mică, doar aceste furtuni spectaculoase au fost aici în Oradea. Pănă atunci și de atunci, nu a mai fost nimic… Oricum și așa a fost poate cel mai mare spectacol de fulgere de până acum! :) Sper, ca v-au plăcut pozele! Toate cele bune,

zOLi

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*