Home Sezon 2012 Noapte alba la Cluj Napoca – 30 Iulie 2012

Noapte alba la Cluj Napoca – 30 Iulie 2012

0

Noaptea trecută, orașul Cluj Napoca a fost traversat de o linie de furtuni. Aceasta era linia de furtuni pe care colegii din vestul țării au urmarit-o în după- amiaza zilei de ieri. Cauza apariției acestei linii de furtuni  se poate observa cel mai bine  pe hărțile de geopotențial la nivelul de 500 gpdm de ieri.  Un “short wave” care a generat o vorticitate pozitivă în atmosferă a fost factorul de inițiere al furtunilor și factorul care a ajutat ca aceste furtuni să reziste atâta timp.  Restul ingredientelor erau deja prezente din zilele trecute, dupa cum amintea și Zoli în articolul anterior. Putem considera că a lipsit o forfecare mai puternică, deoarece furtunile nu s-au organizat în structuri supercelulare, însă toate furtunile au fost foarte spectaculoase din punctul de vedere al nivelului de electrificare.

În jurul orei 02:00 AM, am auzit primele tunete îndepărtate ale sistemului. În jur de ora 02:18, am început să fac primele poze.  Linia de furtuni a fost intens electrificată și la inceput o multime de trăsnete CG (cloud- ground) au lovit în oraș sau în dealurile din jur. Un record personal pentru mine a fost atins cănd, din primele 10 poze realizate (expunere de 20 de secunde la o diafragma de 11), am prins 4 fulgere destul de speculoase.

Numărul de trăsnete care atingeau pământul aproape de mine a crescut și am decis să intru în casă. Cu toate acestea, am reușit să mai surprind încă un fulger foarte frumos de pe geam.

La final, după o ploaie destul de intensă, am ieșit din nou afară și am reușit să mai “prind” un “crawler”, adică un fulger care apare de obicei în urma furtunii și “merge” pe sub baza norului.

Linia de furtuni a trecut repede, iar în jur de ora 03:00 se mai vedeau doar fulgere depărtate.

Călin N.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*