Nori

NORI = multitudinea particulelor de apa (ori/şi cristalelor mici de gheaţa) plutitoare în aer. Norii se formeaza când aburii de apa din atmosfera se condenseaza şi se formeaza particule mici (picaturi) de apa plutitoare, care sunt susţinute de curenţii ascendenţi.
Clasificarea norilor
1. dupa altitudine avem:
nori superiori (de inalţimi mari): nori cirrus, cirrocumulus, cirrostratus (peste 5 km)
nori mijlocii (de inalţimi medii): nori altocumulus, altostratus (situate între 2 şi 5 km)
nori inferiori (de inalţimi mici): nori stratocumulus, stratus, nimbostratus (sub 2 km)
nori verticali (de inalţimi variabile): nori cumulus şi cumulonimbus (între 1 şi 15 km).
2. dupa forma avem:
nori tip cumulus (forma specifica: pufuri de bumbac sau “conopida”)
nori tip stratus (forma stratiforma, “strat”)
nori stratocumulus (forma mixta cumulus + stratus).
Cirrus (Ci) – nori de inalţimi mari, alcatuite exclusiv din cristale de gheaţa. Au structura fibroasa subţire, filamentoasa. Sunt transparente. Prezenţa lor adeseori prevesteşte schimbarea vremii (sosirea unui front rece )
Cirrocumulus (Cc) – nori de inalţimi ridicate, cu dimensiuni mici (dar în numar mare), de culoare alba. Au aspect pufos (ca bumbacul). Sunt alcatuişi din cristale de gheaţa. Iarna şi vara însoţesc o vreme frumoasa…
Cirrostratus (Cs) – nori superiori, alcatuite tot din cristale de gheaţa. Formeaza un strat (înveliş) subţire. Acest “val” este semi-transparent, permiţând astfel formarea fenomenelor optice atmosferice (fenomene “halo”).
Altocumulus (Ac) – nori de inalţimi medii, de culoare alb-gri, alcatuite din placi “pufoase” uniforme, dar nu numai. În general conţin picaturi de apa, şi de multe ori apar înaintea fronturilor reci (şi a furtunilor).
Altostratus (As) – nori de culoare albastru-gri, stratiformi, uneori cu extinderi verticale mai mari. De obicei acopera tot cerul şi sunt mai puţin translucid. Pot să dea precipitaţii slabe. Prevestesc fronturi calde şi precipitaţii.
Stratocumulus (Sc) – nori de inalţimi mici, albi sau gri, cu o structura plata (stratiforma), cu grosimi neuniforme. Vara sunt compuşi din picaturi de apa. Nu dau precipitaţii.
Stratus (St) – nori de înalţimi foarte joase (uneori ating chiar şi solul), stratiformi, de culoare gri. Sunt omogeni, opaci, cu grosimi variabile. Uneori au o structura mai subţire si transparenata. În afara de iarna, sunt alcatuiti din picaturi de apa. În general dau precipitaţii slabe. Iarna sunt unele situaţii meteo (inversie), cand stratusul se depune în depresiuni şi zonele mai joase, astfel formând un strat în general uniform, netransparent, din care se înalţa afară doar crestele munţiilor. Se mai numeşte şi ”ceaţa joasa”.
Nimbostratus (Ns) – (“nori de ploaie”). Sunt nori de culoare gri, omogeni, opaci, cu extindere verticala mare (astfel putând cuprinde mai multe nivele). Vara dau ploi îndelungate (medicicloane), iarna produc ninsori abundente.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*