Fulgere

[IMGP2212.jpg]

FULGERE = descărcari electrice, care apar între nori, sau între nori și pâmânt.

FORMAREA FULGERELOR
Sunt mai multe teorii în legătura cu formarea fulgerelor, dar teoria cea mai răspândită este teoria coliziunii. În interiorul norilor sunt picături de apă și mici particule de gheață, care sunt în mișcare. Aceste mișcări permanente sunt facilitate de curenții ascendenți și descendenți din interiorul norilor. Aceste picături de apă și cristale de gheață se lovesc (ciocnesc) unul de celălalt, astfel în nori se formează încărcări pozitive și negative. Încărcările pozitive se acumulează în partea superioară a norului, iar cele negative în partea inferioară. Când aceste încărcări pozitive și negative devin prea mari (sau ajung mai aproape unul de celălalt), se produce o descărcare electrică, care neutralizează aceste încărcări. Distingem 2 tipuri de descărcări:
1. între nori (cloud-cloud, sau CC), când descărcarea se face în interiorul unui nor, sau mai rar între doi nori apropiați.
2. între nor și pământ (cloud to ground, sau CG), când descărcarea se face între nor și suprafața pământului. Aceste descărcări se mai numesc și ”trăsnete”.

FULGERELE NOR-PĂMÂNT (CG)
Din partea negativă (în general baza norilor), pornește o pre-descărcare (pre-fulger), care ionizează aerul în calea sa. Pre-descărcarea nu se propagă linear, ci prin mici salturi, în direcții diferite. Acest pre-fulger se ramifică ca și crengile copacilor. Între timp, pe suprafața pământului se produce o acumulare de încărcări pozitive, care se acumulează în general pe obiectele mai înalte (pomi, turnuri, clădiri). Când pre-fulgerul se apropie de aceste zone pozitive, de aici se pornesc contra-descărcări. Dacă aceste contra-descărcări pozitive se întâlnesc cu pre-descărcările negative, care vin dinspre nori, se formeaza canalul de fulger. Iar prin acest canal se începe un tranport enorm de descărcări electrice. După formarea canalului de fulger, descărcările pozitive încep sa migreze spre nori. Deci de fapt, ce vedem noi că fulgerul propriu-zis, este descărcarea principală, care este inversă (dinspre pământ, spre nori). Durata fulgerelor variază foarte mult, de la doar câteva sutimi de secundă, până la câteva secunde. Durata depinde de numărul de reformare a canalului de fulger. Sunt fulgere simple, cu o singură descărcare principală. În acest caz prin canalul de fulger trece o cantitate redusă de cantitate electrică. Însă uneori după descărcarea completă (neutralizare), canalul de fulger nu dispare definitiv. Daca au mai rămas diferențe de descărcări electrice, procesul se repetă, iar fulgerul apare din nou. În unele cazuri mai rare, fulgerul se regenerează de foarte multe ori (poate și de 10-15 ori).
Canalul de fulger este alcătuit din plasmă, care este un conductor electric foarte bun. Fulgerul este caracterizat prin valori fizice impresionante: încărcarea electrică este mică, de doar cațiva Coulombi, dar curentul de intensitate este foarte mare (poate atinge chiar valori de 30000 Amperi). Descărcarea electrică uriașă din fulger produce o cantitate foarte mare de lumină, facând vizibil fulgerul și de la mari distanțe. Surprinzător, diametrul unui fulger este de doar aprox. 2-3 cm.
Din cauza căldurii imense, generate de un fulger, în jurul canalului de descărcare, aerul se dilată foarte brusc, generând unde sonore, care se propagă în toate direcțiile, cu viteza sunetului (aprox. 333 m/s). Aceste unde sonore sunt auzite de către noi ca și tunete. Prin intervalul de timp petrecut între fulger ți tunet, putem aproxima distanța medie la care a fost fulgerul. Dacă după fulger, tunetul se aude în 3 secunde, acest lucru înseamnă, că fulgerul a fost la 3 x 333 m, adică la aprox. 1 km distanță de noi. Fiecare 3 secunde înseamnă 1 km în plus.

35Sonylgph6

33Sonylgph4

30Sonylgph1

09Lightningphoto5

 

Comment(4)

  1. Sunt student la agronomie si am o tema destul de interesanta. Efectele descarcarilor electrice asupa animalele dosmestice vs animale salbatice. Informatii din acest articol m-au ajutat. Multumesc.

    1. Cu placere 😉 . Va invitam si pe pagina noastra de facebook, in cazul in care doriti sa fiti la curent cu toate noutatile 😉

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*