Home Activități Cercetare Articole Științifice

Articole Științifice

Conferința Apa și Aerul – Componente ale Mediului 2011 

În zilele de 18 și 19 Martie 2011, în cadrul Facultății de Geografie a Universității “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, a avut loc Conferința “Apa și Aerul – Componente ale Mediului 2011”. Patru membrii ai asociației noastre: Buțiu Cătălin, Leahu Ștefan, Ovidiu Scridonesi și Nucuță Călin, împreună cu un student al Facultății de Construcții Civile de la Universitatea Politehnică din Cluj Napoca, Timiș Claudiu, au participat cu două articole la această conferință. În aceste articole s-au urmărit atât probleme cu privire la realizarea evaluărilor pagubelor realizate de tornade, cât și cu privire la modul de realizare a unui studiu referitor la o supercelulă cu precipitații reduse, interceptată de echipa RoMetEx în sezonul de furtuni 2010.

Articolele pot fi accesate la următoarele link-urile:

ASSESSMENT OF TORNADOS WITH THE ENHANCED FUJITA SCALE IN ROMANIA

ROMANIAN TERMINOLOGY IN THE METEOROLOGY OF SEVERE WEATHER – CASE STUDY OF THE SUPERCELL FROM ARAD COUNTRY ON THE 14TH OF JUNE 2010


————————————————————————————————————————————————————————————————–

Tornada de la Silivașu de Câmpie din 26 mai 2010

În 26 mai 2010, la Silivașu de Câmpie,  jud. Bistrița-Năsăud s-a dezvoltat o supercelulă care în faza de maximă intensitate a ajuns la forma clasică de “hook-echo”.  În localitate au fost înregistrate pagube semnificative datorate vântului. Deși unul din membrii echipei RoMetEx, Cătălin, mergea paralel cu supercelula, nu a putut observa pâlnia de la sol, din cauza distanței la care se afla față de furtună. În urma unei ieșiri pe teren pentru evaluarea fenomenului ( în ziua următoare), s-au colectat foarte multe informații legate de gradul de distrugere al locuințelor sau al pădurii, mărturii ale oamenilor și s-a stabilit un traseu al pagubelor.

Toate dovezile acestea arătau clar că este vorba de o tornadă. Singura fotografie realizată cu pâlnia propriu-zisă aparține domnului Alexandru Grindean, un profesor din Reghin.

Palnie Silivașu de Cîmpie
Pâlnie Silivașu de Cîmpie. Autor: Alexandru Grindeanu

Deoarece a fost un eveniment rar întâlnit în România, am hotărât că în urma informațiilor adunate din teren să realizăm un articol în care să fie surprinse condițiile meteo are au dus la generarea și evoluția furtunii de la inițiere, până la stadiu de supercelulă și o evaluare a pagubelor produse de vânt în conformitate cu scara Enhanced Fujita, pentru a putea determina cât mai precis intensitatea tornadei. Rezultatul acestei analize a aratat că tornada poate fi clasificată ca un EF2.

Articolul realizat a fost prezentat în cadrul conferinței ERAD 2010 care a avut loc la Sibiu.

Articolul prezentat la conferință poare fi accesat de aici.